Medical Ortovit

istoric
produse
parteneri
noutati
certificari
magazin on-line
membri
contact

GHID PACIENT
Inapoi la o viata activa
ARTROPLASTIA TOTALA DE GENUNCHI
Ce implant este potrivit pentru mine?

Un implant artificial, sau endoproteză, este folosit pentru a īnlocui părțile din genunchi care au fost interesate pe parcursul evoluției bolii artrozice și care sunt responsabile de simptomele afecțiunii dumneavoastră: suprafața condililor femurali (proeminențele de la baza femurului), capul tibial și/sau rotula, dacă e necesar.
    Endoproteza este astfel făcută īncāt să īnlocuiască forma și funcția normală a articulației și este formată din cāteva părți, la fel ca și articulația dumneavoastră.
    Unul din scopurile artroplastiei este acela de a păstra cāt de multă substanță osoasă. De aceea, īn decadele anterioare, au apărut așa numitele implanturi de genunchi ce păstrează os, cum ar fi proteza de rotulă sau proteza unicondilară, īn plus față de artroplastia bicompartimentală standard, pentru a permite īn special pacienților cu vārste mai tinere să aibă un stil de viață mai activ.
    Proteza unicondilară este folosită atunci cānd numai un condil este distrus.
Componenta femurală, care arată ca un alergător pe o sanie, este ancorată īn femur, iar componenta tibială este fixată īn tibie. Un insert de polietilenă este plasat īntre cele două componente, acționānd īn locul meniscului ca un absorbant al șocurilor.
Īnsă īn majoritatea cazurilor, artroplastia bilaterală (bicondilară) este utilizată.
Așadar, suprafețele distruse ale ambilor condili femurali și, respectiv, ambilor condili tibiali vor fi īnlocuite de o componentă protetică femurală și , respectiv, tibială. De asemenea, structurile meniscale vor fi și ele īnlocuite de un insert de polietilenă. Dacă este posibil, aparatul ligamentar natural va fi păstrat.
    Dacă ligamentele stabilizatoare ale genunchiului au fost afectate, poate fi utilizată o proteză sub forma unei osii cu balamale. Componentele femurală și tibială sunt
unite īntre ele pentru a suplini funcția ligamentară, fără īnsă a limita excesiv mobilitatea endoprotezei.
    Modele de endoproteze de īnaltă calitate sunt disponibile īntr-o gamă variată de designuri, forme și materiale, oferind soluții pentru o diversitate mare de afecțiuni.
Astfel, endoproteza poate fi adaptată fiecărui individ īn parte.
Chirurgul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră și, īn funcție de vārstă, statură, stil de viață și activitățile zilnice, precum și starea oaselor dumneavoastră, va selecta endoproteza și procedura chirurgicală necesare īn cazul dumneavoastră.
    Calitatea unei artroplastii este dovedită prin durata ei de viață, adică prin funcția ei corespunzătoare īn organismul uman pe o durată cāt mai mare de timp.
    Endoprotezele moderne sunt confecționate din materiale de īnaltă tehnologie care sunt extrem de rezistente la abraziune și biocompatibile. Componentele care poartă greutatea (componenta femurală și tibială), sunt īn general confecționate din aliaje de titan sau cobalt-crom sau din aliaje inovative cum ar fi mai rezistentul aliaj zirconium-niobium cu o suprafață de ceramică. Materialele plastice durabile (polietilena) și-au dovedit succesul īn asistarea acestor aliaje. Endoproteza īnsă, deși  este confecționată din asemenea materiale de īnaltă calitate și rezistență, se poate și ea degrada, și īn acest caz trebuie să fie īnlocuită printr-o intervenție chirurgicală de revizie. Ca o regulă generală īn zilele noastre, o endoproteză rezistă aproximativ īntre 12-15 ani și uneori chiar mai mult. Cauzele unei uzuri mai rapide a endoprotezei pot fi calitatea slabă a osului subiacent sau alte boli concomitente, darși alți factori cum ar fi obezitatea, suprasolicitarea sau tensionarea necorespunzătoare.

Genunchiul - implant
Back
 
 
MAGAZIN ONLINE
Google 
Search the web   Search www.ortovit.eu
Copyright © Medical Ortovit. Toate drepturile rezervate Medical Ortovit SRL si Partenerilor
 
 
 


Top