Medical Ortovit

istoric
produse
parteneri
noutati
certificari
magazin on-line
membri
contact

GHID PACIENT
Inapoi la o viata activa
ARTROPLASTIA TOTALA DE SOLD
Șoldul bolnav – cauze și simptome

Suferințele articulare sunt unele dintre cele mai īntālnite afecțiuni. Radiografiile arată că 20% - 40% din persoanele de 60 de ani prezintă semne de artroză, din care aproximativ o treime acuză durere articulară. Artroza șoldului (īn termeni medicali ”coxartroza”), este una dintre cele mai frecvente forme de afectare articulară.

Īn artroză apare o uzură progresivă precum şi leziuni pe structurile articulare, ca de exemplu pe cartilajul articular, care ar trebui īn mod normal să  protejeze articulația, dar este distrus şi nu mai poate să acționeze ca un amortizor  al şocurilor. Oasele se freacă direct unul pe celălalt īn  articulație, se uzează reciproc şi se deformează. Rezultatul este o durere severă ce apare iniţial după un anumit grad de solicitare, cum ar fi după mersul pe distanțe mari. Cu cāt boala avansează, cu atāt durerea apare mai devreme, iar īn cele din urmă chiar şi īn repaus. Īn ultimele stadii ale evoluției artrozei, cea mai mare parte a pacienţilor  acuză o durere constantă și severă.

Cauzele apariției artrozei sunt īn cele mai multe cazuri necunoscute. Există īnsă numeroși factori şi multe afecțiuni care predispun la coxartroză. Vārsta īnaintată şi uzura generală a articulaţiilor de-a lungul anilor se numără printre cauzele primare. Pe măsură ce īmbătrānim, scheletul uman nu mai este capabil să răspundă la solicitările repetate şi se degradează. Riscul apariției artrozei crește odată cu vārsta. Posturile vicioase şi suprasolicitarea sunt factori de risc suplimentari: genunchi ”īn X” (genu valgum) sau „īn O” (genu varum), lipsa de exerciţiu fizic și obezitatea cresc excesiv īncărcarea articulară. Inflamaţia articulaţiei datorată bolilor reumatologice sau metabolice este un factor agravant.  De asemenea, o afecțiune circulatorie a capului femural poate duce la o irigare defectuoasă cu sānge a articulației șoldului și degenerarea capului femural – cunoscută sub numele de necroză a capului femural.
Traumatismele sunt un alt motiv al degenerării articulare. Īn special persoanele vārstnice suferă de scăderea densitații osoase și la aceștia apare osteoporoza, dar și femeile la menopauză sau persoanele tinere, active fizic, atunci cānd cad suferă fracturi ale colului femural, necesitānd implantarea unei proteze (artroplastie).

Soldul bolnav
Back
 
 
MAGAZIN ONLINE
Google 
Search the web   Search www.ortovit.eu
Copyright © Medical Ortovit. Toate drepturile rezervate Medical Ortovit SRL si Partenerilor
 
 
 


Top