Medical Ortovit

istoric
produse
parteneri
noutati
certificari
magazin on-line
membri
contact

GHID PACIENT
Inapoi la o viata activa
ARTROPLASTIA TOTALA DE SOLD
Șoldul sănătos - o articulație puternică

Șoldul uman este destul de complicat, este articulația care poartă cea mai mare greutate.  Mișcarea  șoldului este foarte amplă, capul femural rotindu-se într-o cavitate hemisferică.  Este implicat practic în toate mișcările corpului. Un șold sănătos suportă în fiecare an aproximativ 1.5 milioane de mișcări, cunoscute sub numele de schimbări de greutate. El nu numai că suportă constant greutatea corpului dar, în funcție de tipul mișcarii, poate fi încărcat cu o greutate mult mai mare.Spre exemplu, datorită caracteristicilor sistemului lor de pârghi, șoldurile subiecților care merg lent suportă de trei ori greutatea corporală, iar atunci când se merge într-un ritm mai rapid, articulația este încărcată cu de șapte ori greutatea corporală.

Articulația șoldului conectează femurul cu acetabulul osului coxal. Capul femural în formă de minge se situează la capătul superior al femurului. Este învelit de cartilaj neted și la orice mi șcare alunecă in cavitatea hemisferică a  șoldului (acetabul), care este în mod similar învelit de un strat gros de cartilaj. 

Articulația șoldului este învelită de o capsulă care, împreună cu mușchii înconjurători, tendoane si ligamente, stabilizează capul femural în acetabul în timpul mișcării.
Învelișul intern al capsulei articulare produce un fluid vâscos care este cunoscut  și sub numele de fluid sinovial. Acesta hidratează cartilajul articulației și îi  susține elasticitatea, în același timp menținând un spațiu între cele doua oase ale articulației. Astfel, mișcarea este lină și fără durere.

Soldul sanatos
Back
 
 
MAGAZIN ONLINE
Google 
Search the web   Search www.ortovit.eu
Copyright © Medical Ortovit. Toate drepturile rezervate Medical Ortovit SRL si Partenerilor
 
 
 


Top